Succes in strijd tegen waterplant Cabomba

De bestrijding van waterplant Cabomba caroliana op de Loosdrechtse Plassen heeft resultaat. Oprichter Kees Blase van Burgerinitiatief Bestrijding Cabomba Wijdemeren presenteerde een onderzoek – aan onder andere leden van de Provinciale Staten – dat op handmatig geharkte stukken van de plas maar nul tot één procent van de plant terugkeert. Het onderzoek is uitgevoerd in samenspraak met Plassenschap Loosdrecht.

De resultaten maakten dermate indruk, dat de handmatige bestrijding van de woekerende waterplant binnenkort op de agenda komt bij Provinciale Staten.

Het onderzoek naar de optimale bestrijding van Cabomba in de Loosdrechtse Plassen heeft een nieuwe methode voor uitroeiing van de woekerende waterplant opgeleverd. Harken werkt het best.

De bestrijding ging tot voor kort ook met een maaiboot. Maar op de gemaaide gedeeltes in de plassen komt minimaal tien procent weer terug. Op de geharkte gedeeltes blijkt dat maar om nul tot één procent terugkomt. Dat heeft volgens initiatiefnemer Kees Blase van het Burgerinitiatief Bestrijding Cabomba – in het dagelijks leven werkzaam als medisch fysicus en neurobioloog – te maken met het feit dat bij de maaimethode de wortel blijft zitten.

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd als aftrap van de nationale week van de invasieve exoten. Het onderzoek in Wijdemeren kwam tot stand met geld van de gemeente en de ondernemers die elk de helft betalen. ,,Nu moeten we alle neuzen dezelfde kant op krijgen’’, weet Blase. De onderzoeksresultaten betekenen volgens de wetenschapper een doorbraak. ,,Nu kunnen we kijken wat per gebied de meest effectieve aanpak is, dat verschilt bijvoorbeeld voor havengebieden en natuurgebieden.’’ Ook de harkboot boekt goede resultaten. Na twee jaar komt midden op de plas nul tot één procent van de planten terug, maar aan de zijkant tien tot vijftien procent.

De exotische waterplanten zorgen al jaren voor grote problemen in het plassengebied. ,,Ze verstoren de biodiversiteit, bedreigen de visstand en belemmeren doorvaart van recreanten en zwemmers’’, verklaart Blase de noodzaak van de aanpak. ,,Mensen vinden zwemmen in gebieden waar niks wordt gedaan niet meer leuk. Het zit daar volledig vol met planten.’’ De verschillen in aanpak lagen altijd behoorlijk uiteen. ,,Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gebied: ondernemers, Natuurmonumenten, het waterschap. Ons doel is om de handen ineen te slaan, zodat de plant zich niet verder verspreidt en het straks ook nog een landelijk probleem wordt.’’

Volgens Blase is harken de tot nu toe best werkende methode. ,,Wij denken, gesteund door dit onderzoek, dat je beter nu flink veel werk kunt verzetten, zodat de Cabomba daarna beter in bedwang te houden is. Anders moet je straks vier keer per jaar maaien. Dat kost vreselijk veel geld.’’ Het burgerinitiatief hoopt op steun van onder meer het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Gerelateerde berichten